Szolunáris naptár

Szolunáris naptár – 2022

Szolunáris_2022

De mi is az a szolunáris naptár?

Gyakorlatilag egy olyan táblázat, amelynek segítségével a vadászok és a horgászok meg tudják határozni azokat a napokat, amik jó fogási eséllyel kecsegtetnek. A táblázat a Holdnak és Napnak az élőlényekre gyakorolt hatásán alapszik.

Sol – Nap, Lunar – Hold. Mondjuk én is csak azóta vagyok ilyen okos, hogy horgászom, illetve a wikipédia most is segített! 🙂 https://en.wikipedia.org/wiki/Solunar_theory

Természetesen a táblázat szerinti jó fogási eséllyel kecsegtető napokon egyáltalán nem biztos, hogy fogunk is halat, hiszen számtalan egyéb olyan tényező van, ami befolyásolja a kapókedvüket (időjárási frontok, légnyomás, vízállás, hőmérséklet, szélirány … ).

De honnan is jön ez az egész?

Minden vérbeli horgász igyekszik megfejteni a halak viselkedését, növelve a fogás esélyét. Így volt ezzel a huszadik század első felében John Alden Knight is, aki 1926-ban elkezdett 33 környezeti faktort vizsgálni, amik vélhetően hatottak a halak viselkedésére. A kutakodás végére 3 faktor maradt fenn a rostán: a Nap a Hold és az apály-dagály. Édesvízi halak esetében az apály-dagály kizárható, azonban vannak olyan időszakok, amikor a halak kapókedve, aktivitása sokkal nagyobb, mint egyéb időszakokban. Knight rájött, hogy ezek az időpontok egybeesnek azzal, mikor is a Hold és a Nap együttes vonzereje a legnagyobb.

Knight tesztelte elméletét, 200 fogásból 180 a jó fogással kecsegtető szolináris periódusok idejére esett. Tíz évvel a kutakodás megkezdése után 1936-ban publikálta az első szolunáris táblázatot, amit a legtöbben kétkedve fogadtak. Későbbi kutatások, megfigyelések megerősítették a táblázat helyességét, sőt igazolták, hogy nem csak a halakat, hanem sok más élőlényt is hasonló aktivitásra sarkallnak a Nap-Hold együttállások.