Hatosfogat

Posted on

20180908_143421

Sosem pergettünk még a Balaton északi partján, de Levinek köszönhetően tavaly szeptemberben lehetőségünk nyílott erre is. A terv egyszerű volt: a hajnal a csukáké, napközben szétfogjuk magunkat kősüllőből, este pedig ismét fogunk néhány szép csukát. És, hogy ebből mi jött össze? Na azt mindjárt megírom! 😊

Ha emlékeztek még, akkor 2017 második felében zajlott egy Hatosfogat nevű országos pergető verseny hat őshonos halfajra (balin, csapósügér, csuka, harcsa, kősüllő, süllő) gyermekhorgászoknak. Levi szoros versenyben egy cm-el megnyerte a kősüllő kategóriát. És, hogy mennyire igazságos az élet a kősüllőben egy cm-el lemaradt srác egy cm-el nyerte meg a csuka kategóriát, ahol Levi lett a második! 😊

20171022_105125
Ezzel a gyönyörű kaviccsal nyert Levi

A tárgynyeremények mellé Levkó nyert egy vendéghorgászatot Számfira Balázsnál, akinek közismerten kisujjában van a balatoni pergetés. Nagyon örültem Levi sikerének, ráadásul alaposan meg is lepett engem. Vigyorogva jött le az emeletről a tavalyi év első felében: – Apa lefixáltam Balázzsal a nyereménypecát, szeptemberben lesz. Te is jöhetsz! 😊 WOW, király!

Részemről nagyon vártam ezt a pecát, tűkön ültem, ahogy közeledett a kitűzött dátum. Balázs több helyen is tart csónakot az északi parton, mi a Tihanyi-félszigetre voltunk hivatalosak. A nyereménynapon a pirkadat már a kikötőben ért minket, ahol gyors pakolás után el is kezdtük kergetni a balatoni krokodilokat.

20180908_053550

A terv az volt, hogy a nap folyamán szépen körbemotorozzuk a félszigetet, több helyen is próbálkozunk, meglátjuk, hogy a szeles, borús idő mennyire vette el vagy hozta meg a csukák kapókedvét.

Az első órában nem jutottunk kapásig sem, ellenben az aljzaton mindent beterített valami algaféle (talán békanyál), ami meglehetősen nehezített a gumis jiges pecánkat.

20180908_073734

Végül Balázs törte meg a jeget. Ütött egy formás kis haramiát.

A következő akciót Levi könyvelhette el. Egy piros gumival próbálkozott, amire rávágott egy szép csuka, de elvétette. A következő bevontatásnál ugyanez megismétlődött, a csónak mellett rávágott Levi csalijára, de megint elhibázta. Balázsnak  éppen szárazon volt a csalija, gyorsan beejtette oda, ahol hibázott a csuka, és persze a mohó kis ragadozó erre is rávágott, de pechére most meg is akadt.

Időközben én is összecsukáztam a kezem, illetve Balázs is fogott még, úgyhogy elég szépen alakult a reggeli etap.

Majd jött az a hét körüli balatoni krokodil. Nem akarom bőlére eresztve leírni a hibánkat, inkább nézzétek meg a videót, az mindent elmond:

Innentől van nálunk egy időről időre visszatérő mondás: Szákoljon neked a Levi! 😊

Persze semmi gond, bárkivel előfordul és még most is visszacsengek a fülemben Balázs szavai: -Semmi gond! Megtaláltuk, becsaptuk, megfogtuk, és úgyis visszaengedtük volna.

És milyen igaza van.

A nagy szél miatt nem tudtunk minden helyet megnézni, ami tervben volt, de úgyis ideje volt elengedni a csukákat, és megnézni, hogy mi újság a kősüllők étvágyával.

Hát étvágyuk az volt. Rengeteget fogtunk.

Nem meglepő módon Balázs és Levi fej-fej mellett szépen lefogtak a pályáról vagy hetven kövest. Nekem is jött, ugyan jóval kevesebb, talán 15-20 darab, de nekem ez a finom peca sosem feküdt igazán! 😊

 

Kicsit bele is fáradtunk, úgyhogy dél körül kikötöttünk és amíg Levi limonádézott, addig Balázs és én egy-két barna Leffével enyhítettük a szomjunkat. Bár most, hogy visszagondolok, lehet, hogy Hoegaarden volt. A fene se emlékszik! 😊 Mindannyiunknak jól esett a kis pihenő, főleg Levinek, mert ő előző este bulizott, de ideje volt visszatérni a melóhoz.

Szerencsére a kövesek étvágya a délutáni etapra sem csökkent, úgyhogy eltöltöttünk még néhány meglehetősen aktív horgász-órát a közreműködésükkel.

 

A nagy szélnek köszönhetően rengeteg vitorlás volt kint a vízen, ennyit talán még sosem láttam egyszerre. Azt mondjuk hozzáteszem, hogy elképesztően sok vitorlás van a balatoni kikötőkben. Még így is, hogy ennyi volt a vízen, legalább a nyolcvan százalékuk a kikötőkben ringadozott. Időnként, ahogy átmotoroztunk egyik helyről a másikra azért jött velünk szembe egy-egy profi kollega is! 😊

20180908_150500

Ahogy beleöregedtünk a napba, elkönyvelhettük, hogy eddig minden a tervek szerint alakult. A délutáni etapra viszont Levi annyira elfáradt, hogy bealudt (aki éjjel legény …. ugye), így az esti fényváltásig tervezett csukázás kimaradt. De így is egy baromi jó napot hagytunk magunk mögött.

20180908_165805

20180908_173915

Görbüljön!

go.fishing

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s