Madárlesen

Posted on

– Hogy sikerült a madárles?

– Milyen madárles? 😮

– Mondtad, hogy mentek megnézni valami fura nevű madarat.

– Fura nevű madarat???

– Valami … valami … szalajkó!

– Szala … jah! Az nem szalajkó, azt mondtam, hogy domolykózni megyünk.

– Az az. Tudtam én, hogy fura neve van. Na, hogy sikerült?

– Kiválóan, rengeteg nagy domolykót láttunk! 🙂

Még két perce sem csorgunk, a kajakra sem volt még időm ráhangolódni, de elkezdem szórni a parti kövezést. És leveri! De, hogy leveri! Kiugrik a sekély vízből! Nem akad meg, de elképesztően látványos akció. Ez, de jó jel! Talán több halunk lesz, mint legutóbb volt.

Levi és Zoli előttem csorognak a Big Tuna-val, de sebaj, talán hagynak nekem is halat a vízben! 🙂 Mondjuk Zoli most nagyon küzd egy szebb valamivel, kicsit gyorsítok, megnézem, hogy mi az.

Elsőre üt egy ötvenes domit. Nem rossz kezdés! 🙂

Készül a werkfilm! 🙂

Zoli visszaengedi, csorgunk tovább. Szorgalmasan szóróm a partot. Csak a Mata. Legutóbb nagyon jól bizonyított, nem is teszek fel ma mást. A másik kajakban is maták vannak a kapocsban, reméljük ők lesznek ma a főszereplők. Alakul is a rivaldafény, Levi elkezdi szépen szedegetni a domolykókat.

Szépen fognak a fiúk, nekem egyelőre nincs szerencsém, három leakadt halam van.

Közben kezdünk beleizzadni a napba, úgyhogy megállunk strandolni. És strandolás közben Levi nagyon hamar akaszt egy gyönyörű halat. Balin. Nem! Egy kapitális ötvenpluszos domi az! Nehéz lesz überelni.

Nagyon örülök a fiúk sikereinek, de jó lenne már ha az én kezem is halas lenne. Persze a kifogott halakkal együtt a srácok keblét elkezdi duzzasztani az egészséges önbizalom, és beindul a vérszívás. A baj az ezzel, hogy természetesen az én haltalanságom kerül porondra! 🙂

De ezt már nem tűrhetem szó nélkül, még pontosabban dobálom a partot, egy-két centiméterre csobban a parttól a mata, sőt sokszor szándékosan kidobom a partra és onnan a vízbe pöckölve indítom meg a kis fahalat. És beindul az én bizniszem is, de csúnyán! 🙂

Döbbenet sokat fogok. És gyönyörűeket. Több is alulról súrolja az 50 centit, de nem tudok fölé jutni. Bele is fáradok kicsit a napba. Már hat-hét órája pergetünk és strandolunk felváltva a kánikulában, kezd elfogyni a kezdeti lendület. Leviék lemaradnak, a parti dzsungelből próbálnak wobblert menteni, kiteszem én is a horgonyt, ne szaladjak nagyon előre. Kicsit fásultan dobálom a bokrok alját. Egyszer csak üti valami, de lemarad. Sebaj. Visszaejtem ugyanoda a mata agentet, megint üti. Megint lemarad. Hm. Most már kezd érdekelni, hogy ki lakik a bokor alatt. Harmadszor is visszaejtem a csalit a bokor alá, de most kiélesedek, várom az ütést. Semmi. Megpróbálom negyedszer. Semmi. Ötödször. Semmi. Megpróbálom utoljára. Bumm, leveri. Megvan! 🙂 Más ligában játszik, mint a korábbi versenyzők, szerintem balin. De nem. Domolykó! Egy kapitális mohos hátú öreg játékos.

Nem mérem, de bőven két kiló és 50 centi fölé saccolom. A túra legszebb hala.

Közben utolérnek Leviék.

– Volt valami?

– Volt egy szebb domi.

– Mekkora?

– Majd képen megmutatom! 🙂

Apropó domi. A domolykó elterjedtebb népi megnevezései: fejes domolykó, domi, domorkó, egérfogó, fejérkeszeg, fejeshal, fejesponty, lógga, nagyfejű hal, nagyfejű keszeg, száp, sütő, telea, telen, telény, tomolykó, tömpekeszeg, törő.

A fejest és a nagyfejűt ezen a túrán értettem meg igazán. Némelyiknek olyan feje volt, mint egy faltörő kosnak.

Nem tudom, hogy ezután mi történt. Egyszerűen kiesett. Szerintem fogtunk még pár halat, de nincs meg. Élményteli, de fárasztó nap volt, na.

Nagyon szeretem az ennyire aktív, akciódús pecákat. Egyszer csak beindul és azt veszem észre, hogy már vége is van. Közben 10 óra ugyan eltelt, de annyira sodró, lendületes kalandban volt részünk, hogy észre sem vettük.

Próbáltam a 10 óra hangulatát az alábbi kis videóba belesűríteni, de nem tudom, hogy mennyire sikerült. Ez megint egy olyan történet, amit át kellet élni! 🙂

Görbüljön!

go.fishing

 

 

 

 

2 gondolat “Madárlesen” bejegyzéshez

    Farkas Gábor said:
    2018-03-02 - 08:27

    Szenzációs képek, videók.
    Gratulálok, köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s