Wobblermánia – Rapala Original Floater (F)

Posted on Updated on

Mostanában kezd szemet szúrni az egyre gyarapodó wobbler készletem nagysága. Sosincs elég dobozom a tárolásukra, a dolgozószobámban a fiókokban, polcokon, zacskókban és minden egyéb váratlan helyen bukkanok rájuk. Olyan darabok kerülnek a kezembe, amiknek a megvásárlásáról is már rég elfeledkeztem. De ez így is van rendjén! 🙂 Így került a kezembe ma ez a gyönyörű Mimix is.

Ameddig a Föld kerek, mindig lesznek wobblerek! 🙂

Ahogy forgattam, nézegettem eszembe jutott, hogy mennyi olyan wobblerem lapul még kipróbálás nélkül zacskókban vagy a fiókok mélyén, ami arra rendeltetett, hogy szebbnél szebb halakat csalogasson horogvégre. A válasz röviden, sok. Bővebben, nagyon sok.

Persze a wobbler vásárlási szokásaim ilyetén alakulásának megvolt a maga evolúciója. Kezdő tavi pergető koromban megvásároltam mindent amiről bárhol jót hallottam vagy olvastam. Volt ami bevált ezekből, volt ami nem. Mikor elkezdtem folyóvízen pergetni egy új dimenzió nyílt meg, a tavi fahalacskáim jó része egész egyszerűen túlverette magát, alkalmatlan volt húzós vízen, így újabb szortimentet kezdtem felhalmozni. És egyszer csak azon kaptam magam, hogy wobblerfetisiszta lettem, hosszú ideig nézegetem, válogatom a számomra még ismeretlen modelleket, majd otthon porosodnak és marad az a pár favorit típus, amivel megyek pergetni.

Ez egyébként nekem így teljesen rendben van, van aki bélyeget gyűjt, van aki autókat én pedig wobblereket. Viszont azon gondolkodtam, hogy ha kezdő pergető koromban találtam volna egy tematikus oldalt a fahalacskákról, akkor lehet, hogy ez teljesen másképp alakul és csak néhány modell lapulna a gyűjteményemben. Ezek után persze rögtön kipattant, hogy segítve a kezdő pergetőket, akik nem szeretnék egy kisebb banánköztársaság éves költségvetését wobblerekre fordítani, útjára indítok egy sorozatot, amiben bemutatom az általam sikeresen használt, fogós wobblereket.

Nézzük hát az egyenlők közül az egyenlőbbeket! 🙂

Ha már wobbler, akkor mi más is szerepelhetne a sorozat első részében, mint a Rapala!? És a Rapalák közül is az Original …

Original

A Rapala rövid története

“Úgy kezdődött minden, mint egy népmese, szép lehet a vége, de pocsék a kezdete. “

És tényleg. 1905-ben egy egyedülálló szegénysorú finn asszony megszülte gyermekét, akit rosszul anyakönyveztek így kapta a Lauri Rapala nevet Lauri Saarinen helyett. Rapala a kis falu neve volt, ahol született. Lauri Rapala életrajzát sok helyen olvashatjátok, itt most legyen elég annyi, hogy jövedelem kiegészítésként kezdett horgászni és megfigyelte, hogy a ragadozók sokszor a gyengébb, beteg halakat támadják. Így elkezdte faragni a fa halacskáit, melyek élethűen utánozták a beteg kishal mozgását. És rekordfogásokat köszönhetett az első wobblereinek. Az ezerkilencszázharmincas évek végén kezdte el árulni az első halacskáit, azonban a világháború miatt félbeszakadt a sikeresen induló üzlet. A háború után 1948-ban végül két idősebb fiával beindította a családi manufaktúrát, ekkor még egyetlen csalihalat készítettek, az először 1936-ban kifaragott 11 cm-es úszó modellt, amely később Original néven híresült el.

És innen útjára indult egy páratlan sikertörténet. Mára a Rapala név egybeforrt a wobbler szóval a világ minden táján. Idén 80 éve, hogy Lauri Rapala kifaragta az első Originalt, és az évfordulóra a Rapala gyár készített 80 db egyedi Original 11-et, amit kisorsoltak 80 szerencsés pergető között. Köztük voltam én is! :)))

Sosem fog vizet látni! 🙂

De kanyarodjunk is rá a Original modell ismertetésére.

Rapala Original Floater (F)

Az Original vagy F modell többféle méretben és színben kapható, de közös jellemzőjük a nem túl nagy vontatási mélység, 0 – 1,8 m mérettől és vontatási sebességtől függően. Az általam rendszeresen használt méret a 11, így erről írok bővebben.

Hossz: 11 cm

Tömeg: 6 g

Horog: 3 db 6-os

Vontatási mélység: 0 – 1,8 m

Dunai parti wobbleres pergetéseim második számú kedvence (az elsőről majd a következő részben :)) fehér színben. Süllőre és balinra használom leginkább.

Vezetése:

  • Süllőre partról nagyon lassan vontatom be. Mikor először horgásztam vele, óhatatlanul a kelleténél gyorsabban vontattam. Sodrásban nagyon szépen érezni a rezgését, de lassú vízben alig, ha nem elég érzékeny a felszerelés. De nem kell megijedni, gyönyörűen teszi a dolgát, nem szabad sietni. Néha persze belefér egy-egy gyorsabb tekerés, de a nyári éjszakákon nagyon lassan bevontatott F11-nek kevés partszélre kiállt süsü tud ellenállni! 🙂

  • Balinra éppen ellenkezőleg, tekerem, ahogy a csövön kifér. Persze gyors vontatásnál nem felszínen megy, hanem a sebesség függvényében mélyebben, így ilyenkor könnyebb leakadni partszélben. Éppen ezért ilyenkor általában magasabbra emelt botspiccel vezetem a műcsalit. Ugyan nem az F11 az első számú balinos csalim, de már sok őn rajtavesztett fényváltáskor.

És ha előfordul, hogy mind a süsük, mind a fenekeszegek ellen tudnak állni az F11-nek, akkor jön a nagytesó a Rapala F18. Bármilyen rémisztőnek is hat a mérete egy másfeles süllő simán leveri! 🙂

Görbüljön!

go.fishing

Egy gondolat “Wobblermánia – Rapala Original Floater (F)” bejegyzéshez

    […] előző sorozatindító poszt után többen megkérdezték, hogy Rapala teszthorgász lettem e. Nem. Bár a mai posztban szintén […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s