Villámkeszegek – villámpontyok

Posted on Updated on

20160611_055018

Az előző posztban kicsit ugráltam az időben és megszakítottam a blog időrendiségét a harcsakaland kedvéért, de ma korrigáljuk ezt a kis malőrt és időgépünkkel visszatérünk júniusba! 🙂 Ekkorra már alábbhagyott a sellők és fenekeszegek májusban tapasztalt hatalmas wobbleréhsége és nehezebbé vált megfogni őket. Illetve nekem még jobban besűrűsödtek az egyebek, de azért sikerült ebben a hónapban is három délutáni / esti villámpecát összehoznom a Dunán. És a Duna úgy döntött, hogy szép halakkal honorálja az erőfeszítéseimet. Nézzük, kik voltak ők! 🙂

20160611_054825
Olyan is előfordult, hogy a kitartás jutalma nem hal, hanem Levi korábban beszakított wobija volt! 🙂

Túl sok dunai tapasztalatom nincs még, nem egészen egy éve, hogy rendszeresen pergetek a Dunán. De az még számomra is világos, hogy az idei év homlokegyenest más körülményeket hozott, mint a tavalyi.
Teljesen más arcát ismertem meg a folyónak, mint korábban. A tavalyi év folyamatosan alacsony vízállásával szemben idén egymást követték / követik a kisebb nagyobb zavaros árhullámok, így a tavaly halat adó helyek egy részét meg sem tudom közelíteni, a többi pedig ilyen vízállásnál nem igazán ad halat.
De ez a szép ebben, mármint a felfedezés, az új helyek megismerése, az alkalmazkodás a változó körülményekhez. Persze két árhullám között idén is voltak olyan időszakok, amikor alacsonyabban és lassabban ballagott a Duna a medrében, de egyelőre még nem akkor megyek le a folyóra, amikor ideálisak a körülmények, hanem amikor tudok. És ezekért az alkalmakért is nagyon hálás vagyok a sorsnak! 🙂
Mondjuk az első júniusi pecám éppen alacsonyabb vízállással örvendeztetett meg, így második megállóként meg tudtam dobálni a kedvenc balinos helyemet, ami ismételten meghálálta a belé vetett bizalmat! 🙂
Talán ötödik dobásra jött a tipikus vehemens nyílkeszeg kapás, és egy gyors fotózás erejéig a kezemben tarthattam egy nagyon szép őnt, aki horogszabadítás után úszott is tovább.


A másik két alkalommal már nem tudtam ilyen kiváló körülmények közepette lejutni a vízre, mindkettő egy-egy zavaros áradásra idejére esett. Igazából minden mindegy alapon mentem, mert éppen akkor értem rá.
Valamiért az élt a fejemben, hogy zavaros áradások idején nem nagyon lehet pergetve halat fogni. Na ez nem igaz, mindkét alkalom rácáfolt. Hiába ennyit tesz ha zöldfülű az ember! 🙂 Az idei évben szerencsére sokat tanultam az áradás idején történő pergetésről és az az érzésem, hogy a jövőben ez még jól fog jönni.
De térjünk vissza a második alkalomhoz. Ha hosszabban nem is, de két fénykép erejéig mindenképpen! 🙂

Rapala F11 jött …
… látott, győzött.

Mielőtt rátérnék a harmadik alkalomra, muszáj pár szót ejtenem a wobbleres pergetésről. Legalábbis arról, ahogy én csinálom a Dunán. Mikor elkezdtem, akkor egy viszonylag erős pergetőcumó tűnt ideálisnak a parti wobblerezéshez. 2,40m 15-50g bot, 0,14-es fonott, halom wobbler, kutyafüle.
Időközben sokat finomodott a felszerelés, 1,8m 4-16g bot, 0,10-es fonott, 5-6 db wobbler zsebben. És ez bevált, ezzel a könnyű cuccal szépen szedegettem kifelé a süllőket, balinokat, ráadásul a fárasztás élménye is sokkal intenzívebb így. Az extra bónusz pedig, hogy így nagyjából két perc alatt elkészülök egy pergetésre. Szóval bevált, egészen a most következő harmadik alkalomig! 🙂
Egy lefelé vonuló árhullám végén sikerült kijutnom, de még mindig magas víznél. Próbáltam becserkészni az őnöket, úgyhogy módszeresen vallattam a vizet a kis fahalacskákkal. És jöttek is az ütések minden harmadik-negyedik bevontatásnál, de nem akadtak meg. Kezdtek nagyon gyanúsak lenni ezek a balinok, ennyit azért nem szoktak hibázni a fenekeszegek.
Elkezdtem jászra gyanakodni, mikor meg is akadt az első … domolykó! 🙂 WOW!

Nagyon örültem neki, mert az általam horgászott helyeken meglehetősen ritka vendég. Vagy csak én vagyok béna a megfogásukhoz, mert ahogy a szakirodalom is írja:

“A domolykó nem annyira küzdeni tudásával, mint inkább horogra csalásának nehézségével szerzett érdemet magának. Rendkívül óvatos, rafinált hal. A nagyobb példányok különösen óvatosak, így őket horogvégre csalni igazi kihívás. A rejtekhelyeinek megtalálása, megközelítése, a megfelelő csali kiválasztása, kapásra bírása, majd a nehéz terepen történő fárasztása emeli őt a sporthalak közé. A domolykózás sokak szerint művészet, a pisztrángozással egy szinten említendő.”

Forrás: http://www.haldorado.hu/articles.php?articleid=803

És bár a balinhoz hasonlóan a népnyelv őt is mindenféle keszegnevekkel ruházza fel (fejérkeszeg, nagyfejű keszeg, tömpekeszeg) szintén nem keszeg-, hanem pontyféle.
Az első kis domi után maradt a korábbi forgatókönyv, ismétlődtek az ütések, de egy ideig megint nem akadt meg semmi. Mígnem megérkezett a második nagyfejű. Szintén nem egy óriás, de pár centivel nagyobb kivitelben.

Itt már el is könyveltem magamban, hogy ez egy jó domis nap lesz, mikor megjött a harmadik kapás. Viszont ez nem domolykó volt, ütött mint bajnok. Harcsa és nem is rossz! Gondolom feltűnt a bajszosnak a domolykók körüli sürgés forgás és beállt vámolni a népséget. Szerintem itt már sejtitek, hogy miért tértem ki a lekönnyített cuccomra. A 10-es fonott nem tartott ki túl sokáig, megadta magát a gerebenfogaknak. Nagyon remélem, hogy úgy akadt a wobbler, hogy meg tud szabadulni a pirszingtől a bajszi.
Persze mentegetőzhetnék, hogy nem számítottam rá, ami igaz is, de akkor is rosszul sült el a dolog. Számítani kell rá, pont. El kell fogadni, hogy a Dunán bármikor bármi jöhet. A könnyebb bot marad a wobbleres pergetéseimhez, de mostantól a zsinórvastagságot növelni fogom és remélem egy nap még újra összefuthatok ezzel a bajszossal.

go.fishing

Görbüljön!

2 gondolat “Villámkeszegek – villámpontyok” bejegyzéshez

    Levi said:
    2016-08-14 - 18:58

    Szép halak:D

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s