50

Posted on Updated on

IMG_6499

Csukahorgász lettem. Persze nem, szívesen fogok én süllőt, harcsát is, csak jóval kevesebbet, mint csukát. Valószínűleg, mert a csukát a legkönnyebb megfogni. Mindenesetre megfogtam az ötvenediket, nézzük hogyan.

Április második szombatján Dórival és Levivel nekivágtunk egy bányatavi pecának. A célvíz a kedvenc bánytavunk, Almásfüzítő volt, aminek már eddig is sok szép halat köszönhetünk. Reggel 7-re a tavon voltunk, de látszik, hogy mások is megkedvelték a tavat, konkrétan fullon volt, sokan örültek a szép időnek, és levették a polcról a télen ott porosodó pontyozó botokat. Az tisztán látszott, hogy ma nem fogjuk körbepergetni a tavat, marad a letett botos peca. Mivel a kedvenc helyünk is már foglalt volt, így attól kicsit odébb találtunk egy üres állást, ami viszonylag jónak tűnt. Szerencsénk volt, hogy időben érkeztünk, nem sokkal később teljesen megtelt a tó. A délelőtt elég eseménytelenül telt, bár a gyerekek spiccbottal szépen fogdosták az apraját.

Az első jelentkező.
Az első jelentkező.
Csapógyerek.
Csapógyerek.
Bandanagy.
Bandanagy.

És nem csak, hogy szépen fogdosták, de hatalmas volt a lelkesedés. Levi majdnem úgy örült a kis bodorkáknak, küszöknek, mint a nyolcas csukájának, Dóri meg folyamatosan áradozott, hogy milyen jó érzés, amikor az úszó eltűnik a vízfelszín alatt! 🙂

Levi egy idő után azért megunta, és előkerült a tablet, de a verőfényes napsütés miatt eléggé tükröződött, úgyhogy kreatív árnyékolástechnikát kellett alkalmaznia, hogy tudjon játszani.

Árnyékolástechnika
Árnyékolástechnika

A délelőtti etap végét még feldobta egy vízisikló, aki rögtön lázba hozta a gyerekeket. Az ő életét pedig Levi dobta fel egy rövid időre, aki a nádasból kifogta, és csináltunk róla pár képet, mielőtt tovább úszott.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A delelőttről ennyi, kis halak, sikló, de a nagyobb halak messze elkerültek minket. Körülöttünk mindenki pontyozott, és bár a potykák sem voltak túl aktívak a délelőtt folyamán, de egy-egy beesett itt is, ott is. Mi ragadozókra mentünk, de ők teljes csöndben voltak a délelőtt folyamán. Viszont érezték, hogy ez nem jó fej dolog részükről, úgyhogy délután indultak a kapások.

Összesen négy kapásunk volt 15 óráig. Volt óvatos, kicsit emelgetős, volt határozott, volt botvivős, sőt az egyik esetben még a szereléket is letépte valami. Volt tehát mindenféle kapásunk, de hal egyikből sem lett, mindegyik leakadt. A szerelékletépősnél tippelgettünk, hogy mi lehetett, de mondtam is a gyerekeknek, hogy ez már sosem fogjuk megtudni. De csak megtudtuk.

Fél négy körül az egyik botomon valami elemi erővel felcsapta a kapásjelzőt. Az akasztás után éreztem is a virgonc vendéget a másik oldalon. Pár percig elszórakoztattuk egymást mire a vízfelszínre került egy szép csuka, de valahogy furán a szájára tekerte a damilt, úgyhogy nem kézzel, hanem szákkal vettük ki. A parton kiderült, hogy nem a mostani szerelékem volt a szájára tekeredve, hanem a korábbi, amit két órával korábban elvitt. No kérem, ez jó fej hal, visszahozta, amit elvitt, nem tartotta meg.

A szerelék visszahozója ...
A szerelék visszahozója …
... egy pompás, kettőnegyvenes csuka.
… egy pompás, kettőnegyvenes csuka.

Van egy fogási naplóm, amit excelben vezetek alapadatokkal (halfaj, súly, hossz, fogás helye, ideje, körülményei, kép, stb.), amikor beírtam ezt a szép csukát, akkor láttam, hogy ő az ötvenedik csukám, és az első, amit nem pergetve fogtam.

Másfél héttel később megfogtam pergetve is az ötvenediket. Múlt héten csütörtökön volt pár szabad órám, a kocsiban pedig mindig van egy pergetőbot, úgyhogy hazafelé beszaladtam a Arizóna Carp Lake-re, ahol az elmúlt télen szintén szépen fogtuk a csukákat. Bár hétköznap volt, de hasonló kép fogadott, mint Almásfüzítőn, tele volt a tó. Hiába 20 hektár, alig volt egy két hely, ahonnan tudtam pergetni, végül két órát maradtam, és sikerült akasztanom egy kilós csukát, aki szegény nagyon viharvert volt. Nem tudom, hogy mi kapta el, de durva sebei voltak. Bocsánat a képek minőségéért, de csak mobil volt nálam.

20150423_13010720150423_130047

Hát, ennyi volt az ötvenedik története, remélem idén még a századikról is fogok írni! 😉

Görbüljön!

go.fishing

5 gondolat “50” bejegyzéshez

  LP said:
  2015-04-27 - 19:58

  Lehet, hogy a honvágy teszi, de aranyfokozatú rajongója lettem a blogodnak 😉 a csuka.xls-ből (amibe képeket is teszel wtf?) meg tudod mondani, hogy az 50-ből mennyi jött élő vízből és mennyi intenzíven telepítettből? Tudom, nem éles a határvonal, de úgy “kábéra”. 1:10?

   ridgeback75 said:
   2015-04-28 - 09:25

   Tuti, hogy nem a honvágy, egyszerűen lebilincselő, ahogy írok! 😉 Viccet félretéve, köszönöm, várom már, hogy gyere haza, kellenek az aranyfokozatú horgásztársak a jövőbeli kalandokhoz! 🙂
   A képeket egy folderbe teszem teszem le, és belinkelem hivatkozásként az adott excel sorhoz.
   Élővízen ritkán csukázom, inkább süllőzőm (bár most hétvégén lesz egy csukás menet), de alapvetően igaz a 10-ből három szabály élővízen, azaza10 pecából 3x jön hal. Ritka az olyan víz, ahova intenzíven telepítenek csukát (pl. Bottyán), a legtöbb víz pontyos, ahol valahogy bekerül a tóba a csuka, és szépen lassan megnő az állomány, de a legtöbb ilyen helyen nem kívánatos vendég, ott a pontyállományból élnek. Viszont tavakon, ha megyek pergetni nagyon ritka az, hogy betlizzek, ez igazából csak Almásfüzitőn fordul elő, de ott is csak kb. 10 pecából 3 a betli, a többi alkalommal van hal.
   Sokszor próbáltak meggyőzni tavi pecások, hogy ott is ugyanolyan nehéz megfogni a halat, mint az élőn, mert “kitanulnak”. Bullshit. Ha az élőn meg tudod fogni a csukát, akkor tavon tuti király leszel! 😉

  levi said:
  2015-05-06 - 13:27

  szép kis csukák

   ridgeback75 said:
   2015-05-06 - 13:31

   Szia Levkó! Köszönöm. A következő cikkben lesz olyan csuka is, amit Te fogtál! 🙂

  levi said:
  2015-05-06 - 17:36

  nincs mit

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s