És megtört a jég

Posted on Updated on

IMG_5478

Az új esztendő első hosszabb, kártyázással egybekötött cserkelő horgászatát a bokodi erőműi tavon követtük el január közepén. Egyszer már horgásztunk korábban ezen a nagyszerű, 130 hektáros vízen. A csapat összetétele most is majdnem ugyanaz volt (Arab, Huba, és szerény személyem), csak sajnos LP nem tudott csatlakozni, Ő a stuttgarti menyecskéket pontyokat kergeti idén.

Az elvárások nem voltak nagyok. Mármint Arabot és engem figyelembe véve. Hubának már egy stadion drukkolt, hogy végre fogja meg élete első ragadozó halát! 😉 Hugi a lelkemre kötötte, ha Huba esetleg belép a klubba, rögtön hívjam. Hívtam.

Két autóval érkeztünk, mert Arab és Huba 24 órát tudott a pecára szánni, én viszont tudtam tovább maradni. Reggel nagyjából egy órával az urak előtt érkeztem, megvettem az erőmű portáján a jegyeket, és gondoltam, amíg leérnek, megnézem a melegvízes kifolyót, hátha. Nagyjából egy órát pergettem, mikor házigazdánk (Béla) hívott, hogy menjünk már, de egy rávágásom sem volt.

Halat ugyan nem, de hattyút ...
Halat ugyan nem, de hattyút …
... és napot tudtam fényképezni.
… és napot tudtam fényképezni.

Összepakoltam a Lexát, és irány a ház. Béla azzal fogadott, hogy gyerünk vízre, mondtam, várjuk meg a többieket, mindjárt itt lesznek. Nemsokára meg is érkeztek, Béla gyorsan csónakba tuszkolt minket, nagyon mehetnékje volt! 🙂 Arab nem jött, első körben a “parti” peca, és a kipakolás mellett döntött. Huba és én mentünk Bélával, és odaadtam Hubának a szerencsehozó, süllő fogó, szent daiwa botomat. Ha ezzel nem fogsz halat, akkor semmivel. Béla lebeszélt minket a pergetésről, taposott kishallal próbálkoztunk ebben az etapban. És, lőn világosság, a süllő fogó botomon egyszer csak ott termett egy süsü. De micsoda gyönyörű jószág!

Gyönyörű süsülány
Gyönyörű süsülány

Pár perces fárasztás után Huba boldogan tartotta kezében élete első ragadozó halát, és nem az aprajából! 🙂

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Béla ezt azért nem hagyhatta annyiban, ő a házigazda hazai pályán, úgyhogy gyorsan akasztott egy kiló körüli süsüt, csak a miheztartás végett.

Béla is beszállt a halfogásba.
Béla is beszállt a halfogásba.

Ezután befejezettnek tekintettük ezt az etapot, úgy döntöttünk megnézzük Arabot, hogy boldogul a parton. Jól boldogult. Volna, ha hozott volna magával etetőanyagot, ugyanis ő békéshalazni akart. De nem hozott, megszokta, hogy nálunk van, viszont mi most nem pontyozni jöttünk. Túlzottan nem akadt fent ezen az apróságon, nagyjából 2 másodperc alatt úgy döntött, hogy akkor ő is ragadozóra fog pecázni Szerintem azóta már úgy emlékszik erre, hogy eredetileg is ezzel a szándékkal jött! 🙂

Kicsit visszatérve Huba fogasára, bár még csak január közepén jártunk, de már feszítette a hasát a sok ikra. Országos tilalom ugye csak márciustól van süsüsre, de nyilván a melegvizes tóban sokkal korábban ívnak, produktívabb az egész évük, mintha befagyna a tó. Nem is értem a vízkezelőt, hogy miért nem vezetnek be az országostól eltérő tilalmi időszakot. Mire védve lesznek szegény süsük, rég túl vannak az íváson, már aki megéri …

A második etapra hárman mentünk ki, és bár Béla azt tanácsolta, hogy ne pergessünk, Huba és én is vittünk egy-egy pergető botot, Arab viszont csak letett bottal próbálkozott a csónakból, ez közelebb áll az ő szívéhez! 🙂

Végre vízen
Végre vízen
Moccckosz kisz hobbitkák
Moccckosz kisz hobbitkák

Nem sokkal a lehorgonyzás után az én negyedórám következett. Kaptam egy nagyon határozott rávágást, az akasztás után éreztem is, hogy nem kicsi. De nem akadt meg jól, rúgott párat, és már sehol nem volt. Áááá! Mindegy, hátha van ott még, repült vissza ugyanoda a csali. Nemsokára ismét kaptam egy koppintást, de nem akadt meg. Hmmm. Ha itt vannak, hátha lesz még, ugyanoda dobtam. Nemsokára ismét egy rávágás, és ez meg is akadt. Éreztem a súlyán, hogy ez nem az a kategória lesz, mint az első, de legalább megvan. Egy-két perc múlva fel is bukkant a csónak mellett egy kiló körüli süsü, majd rázott egyet-kettőt a fején, és elúszott. A többiek azt hitték, ez is leakadt, de nem, én így szoktam visszaengedni a halat! 🙂 Faxom, háromból nulla. Nem mondhatni, hogy valami elképesztően ihletett formában tolom! 🙂

Ezután sajnos elcsendesedett a környék, gondolom jól szétcsaptam a pályát, menekült minden hal, ki merre látott! 🙂

Legalább volt időnk beszélgetni a csónakban, és fényképezni, nem zavartak meg állandóan ezek a szemtelen süllők.

Ha már fényképezés … az erőmű annyira egy Kádár-barokk remekmű, hogy minden napszakban, változatos fényviszonyok között megörökítettem.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Miután nem volt túl izgalmas a következő fél óra, a fiúk úgy döntöttek, ideje kimenni kártyázni. Én még maradtam volna, szerencsémre közben megérkezett Béla egy másik csónakkal, úgyhogy átültem hozzá. Az esti etapra pergető botot már én sem vittem, kölcsönkértem Huba kishalas botját, és azzal indultam az esti süsükergetésre.

Én kapásig sem jutottam, viszont házigazdánknak volt egy nagyon határozott kapása, ami elment, de a következő már meglett neki, egy másfeles forma fogas személyében.

Esti vendég
Esti vendég
Másfeles gyönyörűség
Másfeles gyönyörűség

Nagyjából 2-3 órát voltunk kint a vízen, de utána megkértem Bélát, hogy menjünk ki, mert nem éjszakai pecához voltam öltözve, még a délutáni etapból maradtam kint, úgyhogy kezdek szétfagyni. Kifele menet még belefutottunk egy a víz tetején ringatózó kilós süsübe, de szegény már nem úszott. Nem volt rajta semmi külsérelmi nyom, lehet, hogy valaki mélyre nyelette, és annyira megsérült, hogy nem élte túl a visszaengedést. Kár ezért a szegény páráért.

Kint a stégen Béla még mutatott egy érdekes dolgot. Egy 50 kilós busát, amit pár napja fogtak, Illetve, ami maradt belőle. Ha busát fog az ember fia, azt ugye nem engedheti vissza a jelenleg érvényben lévő törvényi szabályozás szerint:
“Az őshonos halállomány védelme érdekében idegenhonos halakat a vízbe engedni, és az inváziós idegenhonos halakat visszaengedni tilos.”

Érdekességképpen a magyar vizekben rendszeresen előforduló idegenhonos halfajok:

 • lénai tok Acipenser baeri
 • lapátorrú tok Polyodon spathula
 • amur Ctenopharyngodon idella
 • fekete amur Mylopharingodon piceus
 • razbóra Pseudorasbora parva
 • ezüstkárász Carassius gibelio
 • busa Hypophthalmichtys sp.
 • törpeharcsa Ameiurus nebulosus
 • fekete törpeharcsa Ameiurus melas
 • pettyes harcsa Ictalurus punctatus
 • afrikai harcsa Clarias sp., Heterobranchus sp.
 • pataki szajbling Salvelinus fontinalis
 • szivárványos pisztráng Oncorhynchus mykiss
 • tüskés pikó (beleértve a nyugati pikót is) Gasterosteus aculeatus (in. G. gymnurus)
 • naphal Lepomis gibbosus
 • pisztrángsügér Micropterus salmoides
 • amurgéb Perccottus glenii
 • folyami géb Neogobio fluviatilis
 • csupasztorkú géb Neogobius gymnotrachelus
 • Kessler-géb Neogobius kessleri
 • feketeszájú géb Neogobius melanostomus
 • tarka géb Proterorhinus marmoratus
 • kaukázusi törpegéb Knipowitschia caucasica

Értem én a szabályozás miértjét, és alapvetően egyet is értek vele, de nyilván szegény busát nem vigasztalja, hogy tűzzel-vassal írtják, hogy több helye legyen a pontyoknak. Ő ugyanis nem wizz-air-en érkezett nyaralni, hanem ide született. De visszakanyarodva, pár napja a stégen fogtak egy 50 kilós busát, amit kifiléztek, de a maradék kipányvázva ázott a vízben, még nem vitték el.

A következő képek csak erős gyomorral rendelkezőknek:

50 kilós busa – hard selection 1
50 kilós busa – hard selection 2

Szegény busa földi maradványai nagyon felkavartak minket, úgyhogy mindenféle gyümölcspárlatokkal kellett csillapítanunk kavargó gyomrunkat. A nagy ijedtségre azért még kártyáztunk egy jót.

Másnap hajnalban Béla keltett, nézzünk a halak után. Mit is mondhatnék, a napfelkelte nem csak a Dunán szép.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Reggel még Huba és Arab is csatlakoztak egy rövid etapra, de utána elköszöntek. Sokat nem veszítettek, mintha nem is ugyanazon a tavon lettünk volna. Bejött egy markáns hidegfront, és ez nem tett jót a halaknak. Bejártuk a Béla által ismert összes jó haltartó helyet, de egy pöccintésig sem jutottunk. Nem lehet mindig kolbászból a kerítés, és így sem csalódtunk ebben a vízben, megint sok szép élménnyel, hallal ajándékozott meg minket. Mondjuk, amennyi kormorán volt, csoda, hogy van még hal a vízben.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Ha már az idegenhonos halakra nem tértem ki, itt most a kormoránokra se akarok, pedig mindkettő megérne egy-egy bejegyzést.  A kormoránok által okozott hihetetlen pusztításról rengeteg anyag van fent a neten, pl.: http://www.gazagyu.hu/index.php/cikkek/104-elszaporodtak-a-halallomanyt-ritkito-kormoranok

De ne komolykodjuk el a poszt végét, azt gondolom, hogy fülig érő szájjal távoztunk mindhárman a tóról, nagyon jó kis kaland volt. BTW utánunk egy-két héttel forgatott Béla stégjén a Fishing&Hunting, és bár egy süllőt sem fogtak, azért kirángattak pár szép pontyot a vízből, köztük egy 20 kilóst. Lehet, ők vittek magukkal etetőanyagot!? 😉

Görbüljön!

go.fishing

11 gondolat “És megtört a jég” bejegyzéshez

  Levipapa said:
  2015-03-03 - 19:39

  Gratula Hubertini, csak összejött 😉
  A F&H műsort Arabbal bemagoljuk és bojli helyett feederrel is kiszerkesztünk onnan valami jó pontyot (etetőanyagot szerintem viszek én)

   ridgeback75 said:
   2015-03-03 - 19:50

   Én láttam a műsort. A 20-as mellett fogtak több, 8-10 közöttit is, pedig hideg volt a víz. Csak van ott hal! 🙂

  Levipapa said:
  2015-03-04 - 08:52

  Remélem fent lesz a youtube-on is. Vagy majd elmeséled hogyan kell pergetve pontyozni 😉

   ridgeback75 said:
   2015-03-04 - 14:56

   Ez egy olyan ősi titok, amit ha elmondanék, utána meg kellene öljelek. Úgyhogy inkább majd leírom! 😉

  Bogyó_bácsi said:
  2015-03-18 - 12:39

  Gratulálok a szép süllőkhöz. Látom, bevált a Lexa ;o)

   ridgeback75 said:
   2015-03-18 - 12:46

   Köszönjük. Bevált, szeretem nagyon a Lexát, de egyébként a 15-50g-os Exceler is nagyon hasonlóan viselkedik, úgyhogy mindkettőt szeretem! 🙂

    Bogyó_bácsi said:
    2015-03-20 - 11:21

    Jaja, de a Lexa gerincesebb sokkal… még csak fél éve használom, de sok szép süllőt és harcsát köszönhetek neki. Meg egy rekord domit. ;o)

   ridgeback75 said:
   2015-03-20 - 11:26

   Valóban gerincesebb, a Dunán jobban is szeretem a Lexát, viszont tavakon pedig inkább az Excelert használom! 🙂 Mindkettő jó pálca.

  levi said:
  2015-05-06 - 12:41

  szép kis süllők gratula

   ridgeback75 said:
   2015-05-06 - 13:22

   A Te szombati balinod is nagyon szép jószág volt! 🙂

  levi said:
  2015-05-07 - 20:38

  köszi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s