Karácsonyi botavató

Posted on Updated on

Úgy tűnik, december vége a botavatásokról szólt.

Dórikának meghozta a Jézuska Karácsonyra az áhított Okuma Pink Pearl szettet. A bot nagyon finom, szépen kidolgozott, és nem utolsósorban élmény kézben tartani, nagyon jól lehet érezni rajta a halat. Az orsó is szépen dolgozik, egyenletesen, simán fut.

Alul rózsaszín, felül gyöngyházszínű
Alul rózsaszín, felül gyöngyházszínű
Ha lány lennék, csak ilyet akarnék
Ha lány lennék, csak ilyet akarnék
A csodálatos szetthez, gyönyörű, kanárisárga fonott dukál
A csodálatos szetthez, gyönyörű, kanárisárga fonott dukál

Ha már egyben volt ez a csodálatos szett, akkor Dóri érthető módon rögtön kis is szerette volna próbálni. A karácsonyi tatárjárással felérő családlátogatások között erre nem volt túl sok esély, de 25-én találtunk két szabad órát. Mivel két óra még egy normális családi ebédhez is rövidke, ezért messzire nem tudtunk menni, de mivel Arabbal jó eredménnyel teszteltük a szomszéd falu 20 hektáros tavát, bíztam benne, hogy ma is adni fog. Az idő viszonylag enyhe volt, de szélből bőven kijutott.

Természetesen Levi is jött velünk. Én nem vittem botot, arra szántam az időt, hogy Dórit elkezdjem megtanítani pergetni. Miután elfoglaltuk a kiszemelt helyet, elkezdtük tesztelni az okumát. Az első pár dobás az enyém volt, elmagyaráztam Dórinak, hogy kell dobni, mire figyeljen, mit tegyen, ha kapása lesz. Az Okuma egy nagyhírű japán gyártó, de korábban egyáltalán nem ismertem a brendet, mondjuk vagyok így még pár horgász márkával! 😉

pike_just_do_it

A szettről, azonkívül, hogy gyönyörűszép, csak jókat tudok mondani, élmény kézben tartani.

Miután Dorcos megértette, hogy mit, hogy, kézbevette a dolgokat, és elkezdett pergetni. A dobásokon még lesz mit csiszolni, egy pár dobás után meg is kért, hogy dobjak én, és ő tekeri ki. Wobblereztünk és ehhez nagyon extrém volt a pálya, hogy valaki rendesen megtanuljon dobni. Ugyanis viharos erejű, kavargó szél fújt. De semmi gond ezzel, majd nyugodtabb körülmények között megtanuljuk, addig is legalább én sem unatkozom. Én dobok, Dorcos meg kitekeri.

A gyerekek a tavon dolgoznak
A gyerekek a tavon dolgoznak

A gyerekek szorgalmasan vallatták a hullámzó pályát, mikor Dórikának egyszer csak kapása lett. Elmondtam neki, hogy elég határozottan meg kell akasztani a ragadozót ahhoz, hogy a csontos száját átüsse a horog, ők nem puha szájú pontyok. Az akasztás elmaradt, hiszen ez volt Dóri életben az első pergetés közbeni rávágás, nagyon meglepődött a hevességén, így a jelentkező el is ment. Láttam két könnycseppet a kisasszony szemében, de megbeszéltük a dolgot, vett egy nagy levegőt, és folytatta tovább. Nem sokkal később újra lájkolták a Dóri által vezetett wobblert, és ekkor már nem habozott, úgy szájon törölte a csukát, hogy vén tengeri medvék is megirigyelhetnék! 🙂 Meg is akadt.

Dórika és a Pink Pearl munkában
Dórika és a Pink Pearl munkában
A jelentkező ...
A jelentkező …
... egy gyönyörű ...
… egy gyönyörű …
... 2,20-as csuka.
… 2,20-as csuka.

Szélvihar ide, szélvihar oda, nagy volt az öröm! 🙂

Hiába, szép bothoz szép hal dukál! :)
Hiába, szép bothoz szép hal dukál! 🙂

Dorcos ezek után úgy döntött, hogy jó sport ez a pergetés! 🙂 Az átélt izgalmakat levezetendő elvonult enni-inni, jót mulatni. Addig is én dobáltam a botjával. Nagyjából 5-6 dobásra volt lehetőségem, amíg Dóri felfrissíettte magát, de ez pont elég is volt ahhoz, hogy megfogjam a korábbi kollega testvérét, egy 2,30-as csukalány személyében.

Ha nem visz magával botot az ember ...
Ha nem visz magával botot az ember …
... akkor ilyen szép halat fog! :)
… akkor ilyen szép halat fog! 🙂

A rendelkezésre álló 2 óra közben huss, elszaladt, ennyi fért bele, indulnunk kellett, hogy folytassuk a karácsonyi busójárást. Levkónak ma nem akadt hal, de ki tudja, lehet a következő peca az övé lesz! 🙂

Görbüljön!

go.fishing

6 gondolat “Karácsonyi botavató” bejegyzéshez

  LP said:
  2015-02-16 - 14:15

  na ezt a szerelést én is megmutatom a lányoknak. Idáig bojlis botot szerettek volna (vagyis olyat, ami csipog, ha kapás van ;)), de hátha rákapnak a pergetésre.

   ridgeback75 said:
   2015-02-16 - 14:19

   Csak nehogy Te is elirigyeld majd tőlük! 😉

  milcsi04 said:
  2016-10-15 - 07:59

  Szia!

  Szeretném a 8 éves lányomat karácsonyra meglepni egy pink pearl szettel (szerinte már kinőtte a spiccbotozást :-)), de nem tudom látatlanban eldönteni, hogy melyik hosszúságú bot passzol jobban az orsóval, a 213-as, vagy a 249-es?
  Nemcsak pergetne vele, néha könnyű fenekezésre is használná, ezért inkább a hosszabb felé hajlok, érdekelne a véleményed (egyensúly, tényleges csali tömegtartomány, stb.).
  Volt lehetőséged mindkét hosszúságot próbálni, vagy netről rendelted?

  Előre is köszönöm a választ.

  Üdv,
  Attila

   ridgeback75 said:
   2016-10-15 - 09:57

   Szia Attila!
   Üdv a blogon.
   Sajnos nincs összehasonlítási alapom, a neten rendeltem Dórinak a felszerelést, nem próbáltam ki a hosszabb verziót. Én több dolog miatt döntöttem a rövidebb mellett. Egyrészt a súlya, a rövidebb könnyebb, és mi nagyrészt pergetünk, a cikk megírása óta meg szinte csak azt csináljuk. Nem emlékszem, hogy súlyra mennyi volt a különbség a két pálca között, gondolom pár 10g, ami nem tűnik soknak, de egy kislány 1-2 óra dobálás alatt megérzi! 🙂 Másrészt én wobbleres pergetéshez preferálom a rövidebb botokat. Csónakból egyértelműen, de a Dunán partról is. A hosszabb pergető pálcáimat csak téli gumizásra veszem elő, de akkor meg Dórika nem tart velem, ő a nyár gyermeke, nem szereti a hideget! 🙂
   Maga a pálca egyébként nagyon rendben van, volt, hogy mi is fenekeztünk vele, 7,2 kg-os ponty simán kijött, nagyon szépen dolgozott a bot.
   A dobósúly nagyjából tényleg 5-20g, illetve túlterhelheted, de akkor nem lehet jól dobni. Mi azért jellemzően nem megyünk 20g fölé. A blank kiváló, nagyon jól átadja a csali veretését. Az én ízlésemnek a kicsit feszesebb botok felelnek meg, de bevágásnál szépen felkeményedik, nem volt még emiatt halvesztés.
   Nagyjából ennyi, de nyugodtan kérdezz, ha tudok segítek.
   Üdv,
   István

    milcsi04 said:
    2016-10-15 - 10:45

    Köszönöm szépen a gyors és kimerítő választ, azt hiszem mi is maradunk a rövidebbnél. Az általad taglalt előnyök tényleg a rövidebb bot mellett szólnak. Általában mi is a Dunára járunk csónakkal, ritkább a parti horgászat, emiatt , no meg a tömege miatt is, valóban előnyösebb a rövid bot.
    Jelenleg még nem látom biztosan, hogy melyik módszer ragadja meg jobban, most még 50-50%, én minden esetre próbálom abba az irányba terelni, ami nekem is kedvesebb, a pergetés felé 🙂
    Egy ideje már követem a blogodat, gratulálok hozzá, csak így tovább!

    Üdv,
    Attila

    ridgeback75 said:
    2016-10-15 - 12:15

    Hajrá, jó látni a gyerekek örömét egy-egy megfogott hal után! 🙂 Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s