Pisztrángteszkó
Ahogy belenő az ember az életbe és megszokja, hogy nem a szülei látják el, van pár dolog, ami triviálissá válik. Benzinért a benzinkútra megyünk, kenyérért a pékhez, orvosságért a gyógyszertárba. Nálunk ilyen magától értetődővé vált az elmúlt években, hogy pisztrángért a Visegrádi Pisztrángos Tavakhoz megyünk, ha úgy tetszik a pisztrángteszkóba.
Abból a szempontból, hogy tuti pisztránggal megyünk haza tényleg olyan mint a teszkó, viszont a beszerzés élménytelibb! 🙂

Októberben pár napot nálunk töltött Niki, Bálint, Beni és Bálintka, ez számunkra mindig nagyon örömteli, de úgy tűnt, hogy a tervezett kültéri programokat keresztbe húzza az időjárás (folyamatosan esett). De természetesen aznap, mikorra a pisztrángozás volt tervezve, pár órára a nap is kisütött! 🙂
Így hát hugiékkal kiegészülve Visegrád felé vettük az irányt. A tavak semmit nem változtak, ugyanolyan kicsik, és ugyanúgy tele vannak pisztránggal, illetve a környék még mindig fantasztikus. A pecát a gyerekekre bíztuk, mivel a kifogott halat kötelező elhozni, és 25 halnál többet nem szerettünk volna, tudtuk, ezt az öt kis csibész nagyon hamar megfogja. Így is lett! 🙂 A gyerekek fogták a halakat gyors egymásutánban, Levi UL-el, a többiek spiccbottal, apukák pedig folyamatos soványmalacvágtában rohangáltak a haltartó szákokhoz. Nagyjából 15 perc alatt összefogták a tervezett 25 halat, ha tovább maradunk ipari mennyiség lett volna a fogás …
Az elején Matu is nagyon élvezte, de utána inkább a csavargás mellett döntött. Szerintem jövőre már elbírja a botot! 🙂

Az aznapi bevásárlókörutat azzal zártuk, hogy kicsit csvarogtunk a környéken, gyönyörű szép.
A pisztrángok egy jelentős része frissen elkészült, valahogy így, a többi ment a fagyóba, de négy tegnapelőtt kikerült onnan, mivel nálunk van pár napig Pasó, gondoltam, meglepem egy kis mustáros pisztránggal. Nézzük, hogy készült.
HOWTO
Először is körülnéztem, milyen alapanyagok vannak otthon.
Pisztráng: pipa
Só, bors, mustár: pipa
Szárított fűszerek, petrezselyem, fokhagyma: pipa
Citrom, olivaolaj: pipa


Ha már ilyen szépen állunk alapanyagokkal, akkor süssünk pisztrángot.
Nem kell megijedni a recepttől, mert egyrészt egyszerű, másrészt a pisztráng elképesztően jó alapanyag, az a gyanúm, hogy csinálhatnék bármit, nem lehet elrontani.
Elsőre annyit tettem, hogy kívül belül megsóztam a halakat, és hagytam állni 20-30 percre, amíg elkészítettem a pácot. A pácot se bonyolítottam túl, a mustárt felöntöttem nagyjából két kanálnyi olívaolajja, belenyomtam 6-8 gerezd fokhagymát, az apróra vágott petrezselyem, szárított bazsalikomot, feketeborsot, és egy citrom levét, majd ezt jól összekevertem. Amint elkészült, bekentem a halakat mindkét oldalukon (már abban a tepsiben, amiben sülni fognak), és letakartam őket fóliával. Hagytam állni nagyjából két órát. Ezután betettem a 200 cfokon előmelegített sütőbe (akartam tenni a halak belsejébe néhány citromkarikát és kakukkfüvet, de persze elfelejtettem), és nagyjából 20-25 percig fólia alatt sütöttem őket. Ezután levettem a fóliát, és még kb. 20 percet sültek. Ha elkezd púposodni a bőrük, akkor már nagyjából jók lesznek, ezt nem tudjátok eltéveszteni.


A köretet a fantáziátokra bízom, jó étvágyat!
Görbüljön!
go.fishing
2014-12-21 - 16:53
Tök jó poszt és címválasztás megint ütős 😉
Mennyire volt szálkás a lakoma?
2014-12-21 - 18:29
Köszönöm, egész elpirultam. Megpróbálok összeszedetten válaszolni, de ez most nehezen fog menni, mivel 1,5-2 óra időtartamra elraboltak az UFO-k. Illetve Márti szerint aludtam, de ismersz, ez szemenszedett rágalom.
Szóval a pisztráng a nagyon kevés szálkával redelkező halak közé tartozik. Simán meg tudjátok úgy enni, hogy először az egyik oldalát, majd fordítás után a másikat, a gerinc és a bordák maradnak csak a tányéron, és a szádba nem is került evés közben szálka. Ja, és ami még überfasza, hogy pucolás közben egyáltalán nincs halszaga.
Ha itthon vagy, és jó idő van, vidd ki valamikor a lányokat, nagyon jó családi program. Peca+túra+Ördögmalom étterem (csak ajánlani tudom). Akár összehozhatunk egy közös családi programot is! 😉
2016-09-29 - 14:17
[…] már nektek korábban a Pisztrángteszkóról, mikor évente néhányszor elkap minket a halétkek utáni vágy, akkor ellátogatunk ide, a […]