Harcsapaprikás túróscsuszával
A mai bejegyzésben ismét a gasztronómia vizeire evezünk, a cél a macskapaprikás harcsapaprikás elkészítése túróscsuszával.
Ételünk alapja a harcsafilé, amit a legegyszerűbb készen megvenni, de ha már horgászik az ember fia, és megfogja a macskahalat, akkor azért frissen az igazi. Eddig három harcsát sikerült összesen fognunk, amiből egyet hazavittünk, és miután köszönetet mondtunk neki a nemes áldozatért, melyet gyomrunk megtöltése érdekében hozott, szembesültünk az első problémával, a filézéssel.
Filéztem már néhány halat, de a harcsához képest mindet egyszerű. Gyors netezés után találtam egy oldalt, ahol lépésről-lépésre dokumentálva van, hm mégsem olyan nehéz: http://www.hellohal.com/2012/09/harcsa-tisztitasa-filezese.html
De. Nehéz. Illetve megfelelő célszerszám kell hozzá, egy jó minőségű filézőkés személyében, mert az otthoni kenyérvágó durungokkal meglehetősen nehézkes procedúra.

Viszont miután megvagyunk a filézéssel már csak móka és kacagás a történet.
HOWTO
A történet pont úgy kezdődik, mint minden magyar bográcsos étel, a vöröshagymát és a kevesebb lilahagymát apróra vágjuk, a paradicsomot és a paprikát felkockázzuk. A harcsafilét is fel lehet kockázni, én nagyobb darabokban hagytam majd besóztam és lisztbe forgattam. A túróscsuszához szükség lesz szalonnapörcre, úgyhogy a felkockázott füstölt szalonnát pörcösre sütjük. A megmaradt szalonnazsírhoz adunk még egy kis kacsazsírt és mehet bele a harcsa, hirtelen megsütjük az egyik, majd a másik oldalán. Annyira hirtelen, hogy inkbb csak megkapatjuk, hogy szakszóval éljek. Persze mindez mehet olajon is, de hát a kacsazsír az csak kacsazsír. Ugye. Ezután harcsa ki, hagyma be a zsírba pároljuk, majd jöhet rá a paprika és paradicsom, ezután pirospaprika rá, ízlés szerint fűszerezzük, mehet hozzá 1-2 dl liter víz, forraljuk amíg elpárolog és kész is a pörköltalap.
Jöhet a pörköltalapba a harcsa és 1 dl vörösbor ( ezt ki lehet hagyni, én mániákusan teszem a pörköltbe, paprikásba, ha már meginni nem tudom 🙂 ), és 1-2 dl víz. Ezután puhára főzzük a harcsát ( ~25 perc ), a harcsát ezt követően kiveszem és jön a tejfölös habarás ( tejföl liszttel simára keverve ). Harcsa vissza, és még pár perc lassú tűzön főzés, és kész is a paprikás.
Mindeközben elkészítjük a túróscsuszát, és együtt tálaljuk a paprikással. A köret természetesen lehet más, de így isteni az ízvilág.
Ha minden jól megy a végén valami ilyesmit kapunk, és az íze sokkal jobb, mint ahogy kinéz! 🙂

Görbüljön!
go.fishing