Süssünk pisztrángot

Posted on Updated on

Ha már időutazásunk előző állomásán olyan kulináris élvezeteket nyújtó halat sikerült fognunk, mint a szivárványos pisztráng, ideje, hogy a gasztronómia vizeire evezzünk! 🙂

Nem kell megijedni, a recept egyszerű lesz. Hogy mennyire? Nagyon. A mai posztnak adhattam volna a pisztráng egészben sütve olívaolajban, citrommal, vajjal, fokhagymával és kakukkfűvel címet is, de ezzel konkrétan leírtam volna a receptet! 🙂

Szóval, ott tartunk időben, hogy volt pár csodálatos pisztráng terítéken, amihez kellett egy jó recept, úgyhogy elkezdtem keresgélni. Hogy hol bukkantam a receptre, azt sajnos már nem tudom, vagy a neten találtam, vagy a TV-ben láttam.

A dolog egyszerűsége ott kezdődik, hogy egészben sütjük a halat, nem kell filézni, csak kidobjuk a belsőségeket, és lepikkelyezzük. Ez nagyjából 2 perc / pisztráng, és már konyhakész is.

Miután konyhakészre dizájnoltuk a pisztrángot, átmossuk, letöröljük papírtörlővel szárazra, és egyenletesen bekenjük olívaolajjal. Ezután a hal hasüregét besózzuk, majd 3-4 kilapított fokhagymagerezdet, és kakukkfüvet teszünk bele, ízlés szerint. Mivel ettől még nem lesz elég nagy a hasa, és ez meglehetősen zavaró, ezért teletömjük vékony gerezdekre vágott citromkarikákkal, és márkázott vajdarabokkal.

Ezután ágyra kerülnek a halak, ami olivaolaj alap, rajta kakukkfű, és pár citromkarika. Előmelegített sütőben 240-250 Cfokon sütöm, amíg a bőre piros nem lesz, illetve el nem kezd hólyagosodni. A hólyagosodás nagyon látványos, nem fogjátok eltéveszteni! 🙂

A halat nem kell letakarni fóliával, a pisztrángnak annyira finom alapból a húsa, hogy ez így bőven elég. Mikor pucoltam, akkor az tűnt fel, hogy egyáltalán nincs meg a jellegzetes halszaga. Ami viszont tény, hogy a fagyasztott pisztráng minősége már közel sem olyan, mint a frissé. Frissen többször csináltam, mert a későbbiekben még volt alkalmunk pisztrángot fogni máshol is, és egyszer készítettem fagyasztott pisztrángból is. Történt, hogy jöttek kártyázni a fiúk, gondoltam csinálok nekik pisztrángot, de nem volt időm elmenni fogni, ezért valamelyik madaras teszkóban vettem fagyasztott halat. Nem mondom, hogy rossz lett a végeredmény, de a friss hal ízével nem lehet egy lapon említeni.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Az egészben sütésnek megvan még az az előnye is, hogy a farkát el lehet ropogtatni, mint a csipszet, Levi nagyon szereti! 🙂

A fentiek kapcsán még egy dologra szeretnék kitérni, ez pedig a citrom. Az ma már szerencsére egyre gyakoribb, hogy egy fentihez hasonló recept esetén az ember lánya / fia kimegy a konyhakertbe és szed hozzá fokhagymát, kakukkfüvet, vagy egyéb hozzávalót. De a citromot a legtöbben még mindig boltból szerzik be, pedig nagyon egyszerű az otthoni tartása, én azt gondolom, hogy kertesház esetén kötelező darab. Persze, én se magamtól vagyok ilyen okos, apu nevelgetett ~30 évig két citromfát, amiből az egyiket nekem adta, amikor kertes házba költöztünk. Tavasz végétől őszig lehet kint tartani, az enyhe fagyokat is bírja, télire pedig be kell vinni egy hideg, de fagymentes helyiségbe, szerencsésebbeknek a télikertbe. Nagyjából ennyi, meg persze locsolni kell, ha pedig ne adj isten tápoldatozza néha az ember ( én sosem szoktam ), azt nagyon meghálálja. Ezért a kevés törődésért cserébe elképesztően finom illattal árasztja el a környéket, mikor virágba borul, és egész évben lehet szedni a citromot, az ősszel még zöld citromok is szépen beérnek a tél folyamán, akkor is, ha hűvös helyiségben telel a fa.  Ráadásul a héját nyugodtan bele lehet reszelni süteménybe, bármibe, ez tuti nincs vegyszerezve, mint a bolti! 🙂 Sokan mondják, hogy nekem egyszerű, mert aputól egy nagy fát kaptam, persze, hogy sokat terem. Ez igaz, de apu másik fája három évvel ezelőtt tönkrement. Ekkor vett egy kertészetben három kicsit, rendszeresen tápoldatozza őket, és erről a három ( ma már nem is annyira kicsi ) fáról leszed annyi citromot, mint én a nagyról.

Görbüljön!

go.fishing

Egy gondolat “Süssünk pisztrángot” bejegyzéshez

    Pisztrángteszkó « Akváriumi horgász said:
    2014-12-21 - 13:03

    […] pisztrángok egy jelentős része frissen elkészült, valahogy így, a többi ment a fagyóba, de négy tegnapelőtt kikerült onnan, mivel nálunk van pár napig […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s