Mesterkurzus

Posted on Updated on

Fut a PVTV-n egy Mesterkurzus című műsor, ami arról szól, hogy egy adott horgászati módszerben expert mester kiválaszt valakit a plebsből, és elviszi magával egy jó kis élménypecára, ahol tanulhat egy nagycsomó mindent a szerencsés delikvens.

A legújabb részben Varga Vilivel lehetne pergetni, a kiválasztás egy beküldött horgászélmény leírása alapján történik.

Gondoltam, megpróbálom meglepni Levit, úgyhogy beneveztem. Fogalmam sincs, hogy mi alapján választanak, úgyhogy próbáltam visszavenni az arcomból :), de ahogy elnézem a versenytársak írásait, nem tudom, hogy mennyi esélye lesz Levinek, de drukkoljatok! 🙂 Levkó nem tud róla, hogy beneveztem, ha összejön, akkor nagy meglepetés lesz, ha nem, akkor pedig nem fog elkeseredni.

http://pv-tv.tv/hungarian/dosa-istvan-beszamoloja/

Mesterkurzus_Varga_Vilivel_kép2_Dósa_István

Nagyon megörültem, mikor megláttam, hogy a következő Mesterkurzus házigazdája Varga Vili lesz. Személyesen ugyan nem ismerem, de rendszeresen olvasom az írásait a Magyar Horgászban, és a flyfish.hu oldalon. Eddig még sosem jelentkeztem Mesterkurzusra, pedig többször is nagy volt a kísértés, viszont Vili írásai nagyon tetszenek, úgyhogy nem volt mit tennem, tollat ragadtam! 🙂

Talán rendhagyó módon, talán nem, mindenesetre nem a saját-, hanem fiam, Levente nevében szeretnék pályázni.

Levente augusztusban lesz 11 éves, a víz iránti rajongása már egészen kis korában megmutatkozott, igaz akkor még csak az úszásban, ahogy vizet látott, ugrott bele. Többek között emiatt a vízszeretet miatt kezdtünk el horgászni pár évvel ezelőtt.

Magam sosem horgásztam korábban, de napjainkban rengeteg mindent el lehet sajátítani a világhálóról. Elméletben. Ezután a saját bőrünkön megtapasztaljuk, hogy a gyakorlat nagyban más! 🙂 Eleinte csak pislogtunk, mint bagoly a szoláriumban, hogy mennyiféle horgászmódszer, és mennyi látszólag egymásnak ellentmondó információ önti el az embert, ha rákeres a szörcsendzsinben a horgászatra. Azóta persze tudjuk, hogy a horgászatban minden igaz. És az ellenkezője is! 🙂

Mesterkurzus_Varga_Vilivel_kép1_Dósa_István
Csak az élmény számít, a méret nem …

Szóval, vak vezet világtalan alapon, de elkezdtünk Levivel horgászni. Az első pár évben békés halakra, de ezután mindketten megfertőződtünk a pergetésnek nevezett nagy játékkal. Utunk elején járunk, a tudásunkban rengeteg a fehér folt, de nagy élvezettel csináljuk. Levit iskolába menet, alig bírom 7.30-kor kiebrudalni az ágyból, de ha tudja, hogy másnap hajnalban pergetni megyünk, akkor már 5 órakor, csillogó szemekkel toporog a küszöbön. Ha pedig fog is valamit, akkor azt hetekig hallgatjuk, mindig lelkesen újraéli az élményt. Az édesanyja ezt talán unja is egy idő után, de azt gondolom bár mindannyiunkban megmaradna ez a gyermekkori ártatlanság.

Jelenleg egy 5-20g dobósúlyú 1,8m hosszú light bottal perget, és nagyon élvezi. Ha bárkivel tud beszélgetni a horgászatról, akkor folyamatosan kérdez, és issza magába a tudást. Emiatt is gondoltam, hogy pályáznék a nevében a Mesterkurzusra, mert tőlem már nem tud mit tanulni. Mondjuk ez nem meglepő! 🙂 Kettőnk közül mindig ő az, aki addig kísérletezik, míg meg nem találja az aznap nyerő műcsalit, és utána megsúgja nekem is.

A horgászatnak köszönhetően is nagyon sok szép közös emlékünk van, és nem csak a fogásokról, hanem a közös csetlés-botlásainkról is, amikből nekem nehéz lenne egyet kiemelnem, de azt gondolom, ha ezt a pályázatot Levi írná, akkor a legnagyobb csukájáról írna. Így teszek én is.

A pergetést horgásztavakon űzzük, partról, erre van lehetőségünk. Idén április 17-én is az egyik ilyen tavon voltunk pár barátunkkal együtt. Mikor megérkeztünk, jó hírekkel fogadott a tógazda, az előző napokban elég jól ment a csuka és a harcsa is. Lógott az eső lába, és a szél is fújt ezt jó előjelnek vettük. Látszott, hogy téli álmán már túl van a tó, szépen beindult a partmenti növényzet, előkerültek a békák, és több kishal rajt is láttunk.

A kora reggeli órákban már sokadszorra járattuk a műcsalikat, mire megérkezett az első hal. Levinek akadt egy szép másfeles forma csuka, de vékonyan, úgyhogy közvetlenül a part előtt leakadt, és boldogan tört vissza a tó közepe felé. Azt tudni kell, hogy mi csak egy darab, lenyomott szakállú horoggal pergetünk. Én aznap harcsára próbálkoztam mindenféle angolnákkal, mert még sosem fogtam ebből a nemes halból, Levi viszont aznap is kedvenc csukáit kergette. Fél egy környékére 4-en 5 csukát segítettünk partra, 0,4 – 1,5 kg között, ebből Levi kettőt, amik természetesen egy gyors fotózás után úsztak vissza a tóba. Egy óra körül barátaink szóltak, hogy ők mennek. Levi miatt mi általában elsőnek érkezünk, és utolsónak hagyjuk el a pályát, de aznap én is hajlottam rá, hogy menjünk, mert a kis horgász éppen csak túl volt egy hallójárat gyulladáson, így életem párja, csak hosszas könyörgés után engedte el egyáltalán. Mondtam is neki, hogy megyünk mi is, de kérlelt, hogy maradjunk még, mert végre megtalálta az aznapra jó műcsalit, egy zöld-narancs kétrészes süllyedő wobbler személyében. Mondtam, rendben, egy hal.

Nem telt el 5-6 perc, mikor két dolgot hallottam egyszerre. Azt hogy felsír a fék, és „Hű, apa, ez nagy lesz!”. Mikor odanéztem, és láttam, hogy teljes karikába hajlik Levi kis pálcája, akkor már nekem sem volt kérdésem. Odasiettem hozzá, és lüke outsiderként rögtön elkezdtem mindenféle tanácsot osztogatni. Egy kibicnek semmi nem drága, ugye. Mentségemre csak az szolgálhat, hogy sokkal izgatottabb voltam, mint ő. Szerencsére nem hallgatott rám, tökéletesen uralta a helyzetet. A fék nem volt se túl laza, se túl feszes, amikor kellett engedte, amikor kellett húzta. Nagyjából 8-9 perc megfeszített munka után kezében volt élete hala ( 3,25 kg, faroktőig 69 cm ), amiről készült pár kép mielőtt visszakerült éltető közegébe.

Mesterkurzus_Varga_Vilivel_kép3_Dósa_István
A tízedik

Az i-re az tette fel a pontot, hogy ez volt Levi tízedik pergetve fogott csukája.

Köszönöm, hogy végigolvasták a pályázatomat.

Görbüljön!

go.fishing

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s